PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sihan ve Lahanan dövmeleri,tattoos history

Dragon
05-12-2008, 12:25 AM
SIHAN & LAHANAN

Sihanlar yaklaşık 150 kişiden oluşan bir yerli grubudur ve bu insanlar Rejang Nehrinin iç kısımlarına iki saat uzaklıkta yaşamaktadırlar. Kayan lehçesi konuşurlardı ve dövme gelenekleri oldukça benzerdi. Fakat Sihanlar silinmez sanatlarını Kayanlara göre daha ileriye taşımışlardır ki Kayanların sanatı onlardan 30 yılda önce sona ermiştir. Kayanlar dövme yapmaya 50 yıl önce son vermişlerdir.

50 yaşında bir Sihan kadını olan Konok bana ilk dövmesini (kolundaki) 18 yaşında, evlenmeden hemen önce yaptırdığını söylemiştir. Dövmeler dikenlerle yapılırdı ve evlilik için önşarttı. Erkekler Sihan kadınıyla dövmesi olmadan evlenmezdi. Sihan kadınları dövme sanatçılarıydılar ve Kayanlarla aynı yöntemleri ve motifleri kullanırlardı. Dövmecinin pozisyonu kalıtsaldı ve anneden kızına geçerdi. Ölümünde dövme sanatçıları aletleriyle birlikte gömülürlerdi.

Daha geniş bir komşu grubu olan Lahananlar da dövme konusunda oldukça yükselmişlerdi. Dövme sanatçıları kadındı ve meslek kadınlar arasında kalıtsaldı. 60 yaşlarında yaşlı bir kadın olan Bangu 1950’lerde yaşadığı dövme deneyimini ve dövme uygulamaları için fiyat listesi hakkında Malezya Ringgiti (RM) bazında bilgi vermiştir. “Birkaç kadın beni tuttu, her biri bir uzvumu tuttu, diğer bir kadın ise dövme sanatçısı için deriyi gerdirdi ve dövme sanatçısı ben sakinleştikten sonra çalışmaya başladı. Bir an önce bitmesini istedim çünkü dövmem olmadan evlenemezdim. Bir kola dövme yapılması dört gün sürdü (60 RM) ve diğer kola dövme yapılması da aynı şekilde dört gün sürdü (60 RM); bir ayak için dört gün (3 RM) ve diğer ayak da dört gün daha (3 RM) sürdü. O zamanlarda 15 yaşındaydım ve tüm bu dövmelerin yapılması 16 gün sürdü! Normalde daha uzun sürüyordu fakat ben bir an önce bitmesini ve hemen evlenmeyi istiyordum.”

Dövmeleri kadınlar tarafından yapılmış iki Lahanan erkeği, paranın olmadığı durumlarda dövmeler için ödeme yaparken gong ya da parang (kısa kılıç) kullanılabildiğinden bahsetti. Bu adamlardan biri olan 85+ yaşındaki Pugwun Bapai, dövmesini 15 yaşında 25 RM’ye yaptırdığını söyledi. Ritüelden sonra kendisinin onuruna bir parti verildiğini çünkü kendisinin artık “bir erkek çocuğu değil, bir adam”olduğunu söyledi. Dövmesi olmayan Lahanan erkekleri akranları tarafından ayıplanırdı çünkü sadece gerçek “savaşçıların” dövmeleri olurdu ki bunlar tehlikeli maceralara ya da kabileden uzakta kafaavcılığı yağmalarına katılmışlardır.

Yasal Uyarı: Bu yazılar dragon tattoo piercing(ilyas Yılmaz) a aittir. Noterden onaylıdır, kopyalanması veya değiştirilmesi halinde yasal işlem yapılacaktır.