PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yunanistan dövme tarihi,Greece tattoo history,yunan dövme tarihi

Dragon
05-11-2008, 11:56 PM
Yunanistan’daki En Eski

Acropolis’in gölgesinde yer alan havalı bölge Plaka, restoranlar ve hediyelikçi dükkanlarıyla dolu olup Atina’daki en ilginç yerlerden birisidir. Eğer ki arkeoloji ve tarihi kalıntılara meraklıysanız – iyi yemek ve şaraptan bahsetmiyorum bile – Plaka’yı bir numaralı turist gezi merkezi yapmanız akıllıca olacaktır. Diğer yandan, Yunanistan’daki en iyi sanatçılara dövme yaptırmak isterseniz Jimmy’s Özel Dövme’de dövme yapan dövme sanatçısı Paul ve Anna Mamatsis kardeşleri ziyaret edebilirsiniz.

Jimmy’s (13 Kyristou Caddesi’nde) Yunanistan’daki en eski dövme dükkanıdır, Paul ve Anna’nın babaları Jimmy tarafından 1977’de açılmıştır. Jimmy, Yunanistan’da bir efsanedir. 50’lerde ve 60’larda bir denizci olarak dünyayı dolaşmış ve dövme hastalığına 1957’de Bombay’da yakalanmıştır. Jimmy “Amerikan Yerlisi şefin el vuruşuyla yapmış olduğu bir dövmeydi ve altı rupiye maloldu” ve “o kadar iyi duruyordu ki bir tane daha yaptırmak için bekleyemedim!” demiştir. Jimmy daha sonra Toronto’ya taşındı, 1959-1965 arasında Toronto ile New York arasında acemi bir dövmeci olarak gidip geldi. 60’ların sonlarında Atina’ya geri döndü ve 1973 yılında evinde dövme yapmaya başladı. O zamanlarda Yunanistan’da dövme yapmak yasal olmasa da stüdyo dört yıl sonra açıldı. Jimmy bu konuda ısrarcı davrandı ve tam beş yıl boyunca şehir yetkilileriyle kavga etti. Sonunda 1982 yılında “Jimmy’s” lisansını alarak Atina’nın ve aynı zamanda Yunanistan’ın ilk dövme stüdyosu oldu!

Jimmy’s (Pazartesi’den Cumartesi’ye 10:00-19:00 saatleri arasında çalışmaktadır, Pazar günleri ise randevu üzerine çalışmaktadır) Plaka’daki tek dövme stüdyosudur fakat Paul’a göre şehrin etrafında en az 30 ve büyük ihtimalle 50 kadar ev stüdyosu bulunmaktadır. 1980’den beri dövme yapan Paul kalıcı bir sanat yaratma şansına sahip olduğu için memnun. Kendisi bana “her zaman için dövmenin güzelliğine, tutkusuna ve ruhsal enerjisine hayrandım ve bunların hepsi bir arayaya geldiğinde hayatı artistik yaratıcılıkla diğer insanların derilerinde ifade edebiliyorsunuz. Benim için dövmecilik düşünebildiğim en seçkin mesleklerden birisi. Dövmecilik bir hayat deneyimi.”

Jimmy’s müşterileri arasında Yunan modeller, futbolcular, aktörler, doktorlar, avukatlar ve bazen turistler de vardır. Sonuçta Jimmy efsane olduğundan Paul “Atina’da dövme yaptırmak isteyenlerin %90’ının ilk önce Jimmy’s stüdyosuna uğradığına” inanmaktadır. Aynı zamanda Acropolis Tepesinde olmalarının da bir mahsuru bulunmamaktadır. Eski dünyanın en muhteşem görüntülerinden birisine sahiptir!

Paul tribal motiflerin ve desenlerin Yunanistan’da popüler olduğunu söylemiştir. “Çok fazla miktarda Amerikan Yerli tribal çalışmaları yapıyoruz, hatta geleneksel Yunan’dan bile daha fazla, bunun sebebi büyük ihtimalle kendilerine ait bir dinleri olması ve dünyada kendilerine bir yer edinmiş olmaları ki bu birçok Yunanlının idealidir. Yunanlılar dinlerine ve kültürlerine göre yaşarlar. Fakat Paul sadece bir filozof değil aynı zamanda dövme tarihi öğrencisi. Kendisine göre “Tribal stiller büyük ihtimalle Yunanistan’daki uzun dövme tarihi nedeniyle popülerdir. Bir zamanlar Yunanistan’da yaşayan göçebe Sythian savaşçılarının bütün vücutları dövmeyle kaplıydı. Dövme uygulaması eski bir deneyim ve kabile insanlarının birçoğu, Sythianlar gibi, daha koyu deriye sahiptiler, bu yüzden eski dünyadaki dövmeler daha kalın ve koyuydu, bu sayede insanlar dövmeleri görerek korkabilirdi. Bugün Yunanlıların derileri daha açık renk ve bu yüzden günümüzde gölgeleme üzerinde daha fazla çalışıyoruz. Bizim deri tipimize daha uygun. Aslında Yunanlıların derileri üzerinde çalışmak Avrupalıların derilere üzerinde çalışmaya göre %30 daha zor çünkü daha kalın. Sanırm bunun sebebi içecekler, yiyecekler ve kültür.”

Tartışmamız daha modern ilkelliklere döndüğünde, Paul, halen Yunanistan’da yaşayan eski dövmeli kabileler hakkında bilgiler vererek beni şaşırttı. “Yunanistan’daki en eski dövmelerden bazıları kuzeydeki Pindhos Dağlarında yaşayan insanlarda bulunmaktadır. Babam bana kadınların iki gözlerinin arasında ve belki başka yerlerine haç dövmesi yaptırdıklarını söyledi. Ne bu köyleri ne de bu köylerin nerede bulunabileceğini bilemiyorum ancak oralada bir şeyler bulunabilir”.

Bu anektodu duyduktan sonra büyülendim. Geleneksel dövmeler için Alaska ve Borneo’ya yolculuk etmiş biri olarak Yunanistan’da geleneksel dövme bulmayı ummuyordum. Fakat birkaç yudum şaraptan sonra merakım daha da arttı ve bir araba kiralayarak kuzeye doğru yola koyuldum ve Yunanistan’daki son tribal dövmeleri aramaya koyuldum!

Önce Kastraki’ye doğru yöneldim ki burası kayalar üzerine kurulu, havada duran manastırlarıyla ünlüdür. Buradaydı, 70’lerin sonlarına doğru Sadece Senin Gözlerin İçin isimli James Bond filmini çekilmiş olduğu Kutsal Üçlü’nün manastırı. Yerel bir restoranda dövme yaptırmış yaşlılar hakkında araştırma yaparken garson bayanın 94 yaşındaki anneannesinin dövmelerinin olduğunu öğrenince şaşkına döndüm! Fakat çok geç kalmıştım, inanılmaz bir şekilde, yaşlı kadın ölüme çok yakındı, görüşme yapmayacağım ya da resim çekemeyeceğim kadar hastaydı. Bu yüzden daha fazla ısrar etmedim. Tüm öğrenebildiğim kendisinin kolunun ön tarafında bir selvi ağacı ve gözlerinin arasında haç olduğuydu. Bu tanımlar, Seyahat Eden Mick’in Bosna’daki dövmeli katoliklerle ilgili bulgularıyla aynıydı. (bakınız Deri & Mürekkpe, Mart 2001).

Cesur bir şekilde ileriye doğru (kesin konuşmak gerekirse kuzeybatıya doğru) Arnavutluk sınırına doğru sürmeye devam ettim. Ve sürpriz bir şekilde beklenmedik bir başarıya ulaştım – hemen hemen. Bahçesinde dolaşan 96 yaşındaki Giannoula Giannaki, sağ kolunun ön tarafındaki çarmıha gerilmiş İsa dövmesini gururlu bir şekilde gösteriyordu. Ne yazık ki kendisi üç gün kadar önce düşmüştü ve kafasının ön tarafı yaralanmıştı, bu yüzden kafasının ön tarafında yer alan mavi-siyah çarmıha gerilmiş İsa dövmesini kapatılmıştı. Kendisi bana annesinin kafasında buna benzer beş adet haç bulunduğunu söyledi.

Vlaklar

Arnavutluk’ta doğmuş olan Giannolula, yaşayan ve dövme sahibi bir avuç Ermeni Vlak’tan birisidir. Vlakların orijinleri tam olarak bilinmemekle birlikte birçok tarihçi Vlakların Roma İmparatorluğundan beri Balkanlarda latince-konuşan topluluğun son üyeleri olduğunda hemfikirdirler. Konuşulmayan dilleri Arouman’ın kökleri Latinceye dayanmaktadır (Yunanca’nın aksine) ve bunun sebebi büyük ihtimalle yerli halkı Pindhos’u yüksek dağlarından geçen ticaret yolu Via Egnata’yı korumak üzere eğiten Romalı Lejyonerlerden kaynaklanmıştır. 15nci yüzyılında başlarına kadar Vlaklar Bulgaristan ve Yunanistan’ın bir kısmına yayılmış güçlü bağımsız bir krallıktı. Fakat bir yüzyıl içerisinde Osmanlı Türkleri bölgeyi fethetti ve sonraki 600 yıl boyunca bölgeye hükmetti.

Bugün Vlaklar baskıcı bir Yunan eyaletinde azınlık olarak yaşamaktadırlar. Fakat geleneksel giysilerini, dillerini ve adetlerini ki buna dövme de dahil, devam ettirmektedirler. Gittikçe azalan geleneksel dövmeler bir avuç yaşlı Vlak kadınında bulunmaktadır. Giannoula’ya göre bu işaretler sadece kendisinin Ortodoks Hristiyanı olduğu göstermiyor fakat aynı zamanda Nazar ve diğer şansızlıklara karşı güçlü bir muska görevi görüyordu. Bunun da ötesinde, bu dövmeler kendilerini kontrolü ellerinde tutan Türklerin haremlerinden de koruyordu çünkü Türkler kafalarının ve kollarının ön kısımlarında dövmeler bulunan “kötürüm” kadınları sevmiyorlardı. Vlak dövmeleriyle ilgili olarak öğrenebildiğim tek şey pigment olarak karbon kullandıklarıdır ve Vlak cenaze törenlerinde odun kömürü serpiştirilerek ölen kişinin ruhu defedilmektedir. Yaşlı Vlak kadınları dövme sanatçılarıydılar.

Yunanistan hakkında daha fazla bir şey söyleyemem. Fantastik bir maceraydı. Fakat eğer ki Pindhos’ta seyahat etmeyi düşünüyorsanız, gözünüzü açık tutun. Şansınız yaver gidebilir ve Vlakların eski dövme geleneklerinin canlı bir örneğiyle karşılaşabilirsiniz. En iyisi acele edin, zaman daralıyor!

Dövme sahibi Ermeni Vlaklardan hala hayatta olan 96 yaşındaki Giannoula bahçesinde poz veriyor. Kafasındaki çarmıha gerilmiş İsa dövmesini kapatan bandaja dikkat edin.

Giannoula’nın ön kolundaki büyük, solmuş, çarmıha gerilmiş İsa dövmesinin yakından bir görüntüsü.

Yasal Uyarı: Bu yazılar dragon tattoo piercing(ilyas Yılmaz) a aittir. Noterden onaylıdır, kopyalanması veya değiştirilmesi halinde yasal işlem yapılacaktır.